raumenysKai trūksta tam tikro hormono, žmogaus organizmas keičiasi. Šiandien norėtume pasikalbėti apie vyriško hormono testosterono trūkumą. Mokslininkai šį hormoną ištyrę gana išsamiai, todėl galima pasakyti tiksliai – testosterono trūkumas kenkia vyro gyvenimo kokybei. Ir ne tik dėl lytinio potraukio, bet ir dėl kitų svarbių dalykų. Bet apie viską nuo pradžių.

Testosteronas yra gaminamas sėklidėse ir antinksčiuose ir… kiaušidėse. Taip, tai nėra vien tik vyriškas hormonas. Moters organizmas taip pat jį gali pasigaminti. Bėda ta, kad trūkstant testosterono, gaminamas estrogenas – moteriškas hormonas, kuris sukelia vyrams nemažai nepatogumų.

Dėl ko gali trūkti testosterono?

Maistas sportui, o taip pat ir specialūs testosterono skatintojai yra vartojamas tada, kai susiduriama su rimta problema. Testosterono trūkumą gali nustatyti gydytojas, atlikęs tyrimus, taip pat, galite pasikonsultuoti su PerfectBody parduotuvės konsultantais, kurie patars kaip elgtis. Liaudiškais metodais to padaryti neina, tad pajutę simptomus nepulkite kaltinti žemo vyriško hormono lygio.

Pagrindinės priežastys, dėl kurio trūksta testosterono yra:

– Testosteroną naikina kitas hormonas kortisolis, kuris išsiskiria stresinėse situacijose.

– Miego trūkumas. Miegant 8 valandas pasigamina pakankamas testosterono kiekis. Jei miegas sutrikęs, po kurio laiko kris ir šio hormono lygis.

– Raumenų masės sumažėjimas. Tai neatsakingos dietos pasekmės, rečiau liga ar tiesiog natūralus amžiaus pasikeitimas.

Kai testosterno trūksta, gaminama daugiau estrogeno, kuris vyrui turi gana neigiamos įtakos.

Kaip atstatyti testosterono kiekį?

Yra trys būdai, kaip galima atstatyti testosterono kiekį.

  1. Keisti gyvenimo ritmą. Daugelis vyrų, pakeitę gyvenimo būdą ir ritmą, testosterono lygį atstato gana greitai. Koks gyvenimo būdas gamina daugiau testosterono? Aktyvus lytinis ir fizinis gyvenimas, sveika mityba, griežtas miego rėžimas, įvairūs psichologiniai pratimai, mažinantys stresą darbe, sportas ir subalansuota fizinė veikla.
  2. Maitintis tam tikrais produktais. Maistas sportui paprastai nesusijęs su riebalais, tačiau testosterono trūkumo atveju viskas priešingai. Reikia valgyti daugiau „gerųjų“ riebalų – žuvies, jautienos, avokado, riešutų. Taip pat reikalingas ir ženženis bei austrės ir kiti produktai, turintys daug cinko.
  3. Vartoti specialius maisto papildus. Reikalingas vitaminas K2, o taip pat ir B6, kuris mažina estrogeno gamybą. Taip pat reikalingi ir specialūs papildai, kurie „išvaduoja“ testosteroną nuo kito hormono globulino, kuris atsakingas už lytinę funkciją. Sportuojantiems nereikia skatinti libido, tačiau testosteronas skatina ištvermę ir raumenų masės augimą, todėl maisto papildai padeda išvengti lytinės „energijos“ pertekliaus.

Taip pat nerekomenduojama vartoti daug alkoholio, kuris skatina estrogeno gamybą. Ne veltui nuo ilgamečio alaus vartojimo vyrams pradeda augti krūtys, nebeauga barzdos plaukai. Toks poveikis nepageidautinas sportuojantiems.

Maistas sportui turi būti subalansuotas, todėl rekomenduojama nepersistengti su testosterono skatintojais.